Under ett 24h-lopp får man som support möta en mängd olika löpare. Och då pratar vi inte bara om antalet löpare på banan utan främst om de olika skepnader som löparna kan anta under dygnets timmar. Vi har efter helgens supportande på Personliga rekordens tävling (PRT) summerat ihop lite om de löpare vi mött och hanterat på olika sätt. Givetvis ska ingen känna sig utpekad på något sätt…

Den organiserade löparen

Den här löparen är förberedd med en liten kabinväska som står på en liten pall. Under locket finns små avklippta mjölkkartonger som håller alla saker på sin plats. Väskans storlek är perfekt anpassad för innehållet och allt har sin bestämda plats. Perfektion i dess vackraste form. Supporten njuter.

Den oorganiserade löparen

Den här löparen har fyra plastkassar med random innehåll. Plåster, resorb, gels, bananer, halvätna godispåsar, sportdryck och kalsonger i en härlig röra. Supporten ser omedelbart till att få fri tillgång att rota i alla kassar och försöker skapa någon slags överblick. Det funkar det med.

Excel-löparen

Supporten älskar inledningsvis excel-löparen. Hen har tryckt ut sitt excelark och där finns massor av små tabeller, formler och annat smått och gott. Det kommer bli lätt att hålla koll på den här löparen, tänker supporten. Efter ett tag plockar supporten upp listan och tittar lite närmare på den. Vänder den och tittar från ett annat håll. Nä – det här är obegripligt. Ska man supporta en excel-löpare bör man ha en djup genomgång av excellistan innan loppet och sedan förbjuda ändringar i listan när man tror att man förstår den.

Den gnälliga löparen

När löpningen blir lite jobbig kan man som löpare välja att bli lite gnällig. Gnället kan handla om allt från onda fötter till oklarheter kring meningen med livet. Som support får man testa av lite vilken strategi som funkar bäst. Ofta behövs lite snällhet från supporten och medkänsla kombinerat med någon fysisk insats av variant sätta ett plåster på knäet (eller annan valfri kroppsdel – funkar för övrigt väldigt bra på barn också). Om det inte hjälper får man övergå till distraktion för att få löparen att tänka på något annat. I vissa fall funkar även hånfulla kommentarer.

Den ynkliga löparen

Kombineras ofta med hundögon. Den här löparen är ofta rätt lätt att hantera för motståndet är vid det här laget nedbrutet. Löparen gör ofta som man säger till den så det är bara att ge tydliga instruktioner. Ett ”res dig upp” kombineras med att man sträcker fram handen för att hjälpa till och det blir för mycket för löparen att opponera sig mot.

Den känslosamma löparen

Tårarna sprutar och känslorna svämmar över. Här får man som support mycket kärlek så det är bara att kramas och ge kärlek tillbaka. Den känslosamma löparen stannar till för att berätta om sin kärlek men springer också glatt vidare när det är gjort. Fin människa tycker supporten och torkar bort en tår.

Den arga löparen

Den arga löparen springer ofta rätt bra. Problemet här är att hen springer lite för bra, dvs snabbt. Som support får man backa lite så att man inte får sig en verbal omgång på ett personligt plan. Man får dock räkna med att få veta ett och annat när löparen susar förbi. Fördelen är att den arga löparen inte orkar vara arg så länge och efter en liten stund kan man försiktigt dämpa ner tempot, vilket brukar vara uppskattat hos den arga löparen som börjar övergå i jag-börjar-bli-lite-väl-andfådd-löparen. Så får man som support en poäng till slut.

Den matvägrande löparen

Löparen behöver energi men vägrar äta eller dricka. Ibland handlar det om illamående och därmed agg mot all typ av föda men här gäller det att vara kreativ som support. Föreslår man bara en stor mängd olika alternativ kommer man till slut fram till något som kan slinka ner. Eller så orkar den matvägrande löparen helt enkelt lyssna på tjatet och äter något för att man ska sluta tjata.

Ögontjänaren

Ögontjänaren är en särskild variant av den matvägrande löparen som erbjuder ordentligt med utmaning för supporten. Ögontjänaren tar emot den mat supporten prackar på hen och går eller springer vidare. Kanske medan hen tar en tugga inom synhåll för supporten men när ögontjänaren kommit ur sikte åker resten av maten i soptunnan. Ögontjänaren får dock vara ordentligt försiktig på just PRT eftersom man där satt upp kameror på flera ställen längs banan och supporten då kan se när smörgåsen åker i tunnan och utdela bannor när man kommer tillbaka. Ett annat knep som support är att spring bort till de soptunnor som står längs vägen och se om det man så omsorgsfullt prackat på löparen ligger där om man misstänker att löparen är en ögontjänare.

Den överätande löparen

Det här är en mer ovanlig variant men det händer ibland att man tycker det är lite väl trevligt att stanna ofta med ursäkten att man måste äta. Supporten kan i det här läget gömma undan maten så att löparen inte når den (funkar bara om löparen faktiskt springer och inte har tid att stanna och hitta maten). Bäst funkar nog ändå att göra överenskommelser med löparen – spring fem varv så får du ta något att äta sen.

Den hulkande löparen

Det finns två huvudsakliga varianter av den här löparen. Den första varianten mår troligen lite illa och vill att supporten verkligen ska förstå detta varpå löparen spelar upp en hulkningsscen nära supporten. Supporten har i detta läge att välja mellan att dutta med löparen (händer sällan), skälla igång löparen eller fullständigt ignorera tilltaget (det mest förekommande). Den andra varianten övergår, ofta till supportens stora förvåning, till den kräkande löparen, se vidare nedan.

Den kräkande löparen

Den här löparen står över en papperskorg och gör vad hen ska. Supporten sitter ofta snällt kvar på sin plats för det lockar inte jättemycket att gå för nära. Den kräkande löparen kan sedan behöva duttas lite med fast förvånansvärt ofta torkar hen sig om munnen och fortsätter springa. Den kräkande löparen kan vara på väg ut ur tävlingen men kan också vara på väg tillbaka med försvunnet illamående. För den ovana kan detta te sig dramatiskt men efter en ultratävling så vet man att det här är helt normalt och oftast ofarligt.

Den flyende löparen

Den här löparen må ha bett om support innan loppet men vid vissa tillfällen en bit in är hen inte ett dugg intresserad av att lyssna på supporten. Då börjar den flyende löparen springa så långt från supportzonen man bara kan och undviker all ögonkontakt. Detta är särskilt effektivt vid lopp där supporten bara får röra sig i en viss supportzon och inte på banan. På sådana banor kan det dessutom hända att den flyende löparen helt sonika sätter sig ner och surar på andra sidan banan, där supporten inte kommer åt en. På PRT kan man lyckligtvis röra sig lite mer fritt och springa ikapp den flyende löparen eller genskjuta hen på ett ställe där hen inte är beredd.

Den omtänksamma löparen

Den här löparen kollar om supporten ätit ordentligt och påpekar ofta hur bra supporten är på alla sätt och vis. Hen frågar framåt småtimmarna om inte supporten behöver sova en stund (för att sedan när supporten går undan och lägger sig ner HÖGT och oroligt ropa ”Var är XX?”). Den omtänksamma löparen matar supporten med energi som läggs på de aningens mer besvärliga löparna.

Partylöparen

Partylöparen ser loppet som en jättelång fest och är mycket lätt att ha att göra med. Partylöparen har gärna en gimmick i form av en festlig keps eller en skojig rutin och hjälper både sig själv och andra att uthärda tristessen. Partylöparen söker ofta kontakt och vill ha tummen upp, ett leende eller en glad kommentar. Det får partylöparen hur många gånger som helst eftersom detta även hjälper supporten att hålla sig vaken. Partylöparen är också väldigt tacksam och kan uttrycka små glädjetjut över en överraskande milkshake. Supporten älskar partylöparen!

Den ofrivillige löparen

Den ofrivillige löparen åkte kanske till loppet utan support och tänkte klara sig själv. Älskar man löpning och tycker det är kul att supporta kan man dock inte alltid låta denna löpare sköta sig själv. Särskilt om man kommer på löparen med att gå och lägga sig i tron att man kan göra detta ifred. Den ofrivillige löparen är inte alltid tacksam för denna oönskade ”hjälp” och vill helst bli lämnad ifred. Det kan dock hända att denna löpare en stund senare susar förbi, lyckligt deklarerande hur kul det här med löpning är. 1-0 till supporten.

Tävlingslöparen

Man skulle kunna hävda att detta är alla löpare om man befinner sig på ett lopp men så är det ju inte. Många deltar i tidslopp för att utmana sig själv, ha roligt (detta har dock utomstående svårt att tro) och alla möjliga andra anledningar. Visst har vi de riktigt duktiga löparna som redan från början tävlar om topp-placeringar men när man börjar närma sig slutet av ett 24-timmarslopp kryper även en annan typ av tävlingslöpare fram. Tävlingslöparen som tidigare varit helt slutkörd har börjat titta på placeringar eller distanser som man tidigare trodde vara onåbara och börjar helt plötsligt öka tempot. Och här spelar det ingen roll om man jagar pallplats, topp 20 eller en viss distans. Det är jakten tävlingslöparen går igång på. Som support gäller det att fånga upp detta och sporra tävlingslöparen lagom mycket och informera om när man lyckats. Särskilt roligt är det att hetsa två löpare mot varandra och få båda att prestera bättre. Supporten kan i det här läget känna sig mycket smart men tävlingslöparen genomskådar ofta taktiken även om hen trots allt går igång på hetsningen.

Segerlöparen

På ett ultralopp hamnar väldigt många löpare i detta tillstånd under sista timmen, även de som egentligen brutit reser sig och deltar i festen. Nu ska målen uppnås – det kan vara det ursprungliga målet, det under tävlingen justerade målet eller den grundläggande målet att överleva. När slutsignalen ljuder sjunker löparna ner på banan och tårar, skratt och jubel blandas i en härlig löpacrocktail.

Tack alla tosiga löpare som vi fick dutta med i helgen. Vi ses snart igen!

 

 

 

 

 

//Supporttemat Agneta Roos och Lotta Thörn