Vad är ett tidslopp?

På ett tidslopp är tiden för din löpning förbestämd och du får disponera tiden på så sätt du själv vill – helst springer man så klart och den som kommer längst vinner. Tidsloppen är ofta på en 400-metersbana men kan också vara på slingor i terräng eller i parker.

Fördelar med tidslopp

Skövde Ultrafestival 6h – Lotta

Alla kommer i mål och dessutom samtidigt! Även om du går av banan och vilar en timme eller två så är du fortfarande med och kan kliva upp strax innan slutsignalen och får ett resultat. Du kan liksom inte bryta (såvida du inte åker därifrån, men du får ändå ett resultat). Det blir en oslagbar gemenskap bland löparna när alla är inom synhåll hela tiden och alla blir klara samtidigt.

Du vet hela tiden ramen för din löpning. Du vet hur länge du ska hålla på och kan förhålla dig till det. För de flesta är det ovant att springa en viss tid istället för en viss distans men det kan få löpningen att bli mer avslappnad för du kommer inte i mål snabbare för att du stressar fram. Och alla som jobbar med sin familjelogistik – här kan ni ge klara besked om när ni kommer i mål!

En av de största fördelarna med tidslopp som går på en löparbana är nog ändå att du har toalett och depåbord med massa godsaker i närheten hela tiden!

Utmaningar med tidslopp

Precis som det är en fördel att veta hur länge man ska springa så kan det vara en utmaning – du kan inte påverka när du kommer i mål genom att öka farten! Du är liksom fast i att springa ett visst antal timmar.

Det kan också vara utmanande för många att springa på en löparbana men min erfarenhet säger ändå att de allra flesta blir överraskade, det är inte fullt så tråkigt som man tror. Men är man van vid terräng och vacker natur så är det helt klart en utmaning.

S:t Hans Extreme 6h – Magnus

Går tidsloppet på en löparbana blir också belastningen på kroppen rätt stor i och med att det inte blir någon variation i hur du rör din kropp – alla löpsteg ser i stort sett likadana ut. Det ger ett annat slitage på kroppen jämfört med t.ex. löpning i terräng. Samtidigt så är löparbana betydligt snällare än asfalt eller andra hårda underlag. Och risken för att trilla på rötter eller slå tårna i stenar är synnerligen liten.

Vågar du?

Det är upp till dig men det är värt att testa. Det finns olika tider att välja mellan och en del är så korta som en timme. Men ska du testa tidslopp på riktigt så ta lite längre. I Trelleborg den 12 maj kan du tex välja tre timmar med sikte på att klara en halvmara (eller en mara för supersnabbisarna). Du kan också testa ultra och köra 6h, en riktig utmaning för de flesta. Många använder faktiskt 6h-lopp för att springa marathon eller kan man träna lite backyard under dessa timmar. Vill du slå personbästa på halvmara eller maran så är tidslopp på bana helt rätt plats att vara på.

Jag hoppas vi får se just dig på ett tidslopp. Det är en riktigt rolig utmaning!

Tidslopp i Skåne med SRR-löpare

Löparkalaset den 12 maj i Trelleborg: 3h/6h

S:t Hans Extreme den 24 maj i Lund: 6h

 

/Lotta