Solsken. Kraftig vind. Ca 8 grader vid start. Ingen bra förberedelsevecka. Hade tänkt sista passet med lite jogging i måndags kväll. Vaknade med täppt näsa och det blev en Alvedon-dag och ingen löpning. Så det blev fyra vilodagar innan maran istället för tre. Täpptheten i näsan och efterföljande slemmighet i halsen klingade av så i morse kändes det helt OK för start. Ärligt sagt tror jag inte den lätta förkylningen påverkade mig speciellt rent fysiskt. Drygt 80 mil i benen sedan årsskiftet. Dock väldigt lite monoton asfaltslöpning. Men det borde inte heller påverka.

Vågade denna dag satsa med ett par tunnare skor, Hoka Tracer 2. Har ju flera år sprungit marorna i mer dämpade Hokaskor, men nu kände jag för att prova lite mer “asfaltsnära” skor.  Tidigt ur säng. 06.30. Normal frukost + en honungsmacka och en Flapjack. Ensam i bilen till Malmö. Min bästa supporter, hustu Anette, på solskensresa till Egypten med dottern och sonhustrurna. Tidigt på plats och ställer upp min anslagstavla för resan till Davos och Swissalpine. Alltid någon som är intresserad av sommarsemester i Davos och möjlighet att springa nån av sträckorna i Swissalpine.

Men sen är det dags att tänka på starten för maran. Rätt kläder? Svar:Ja. De tunna skorna har jag redan nämnt. Tunnaste strumporna, men först lite anti-skavkräm på tårna. Kompressionskallsingar med specialsydda fickor som fylls med 10 förpackningar High5-gel (Det gick åt 7 under loppet). Knätights. Långärmad funktionströja med nya klubblinnet över. Tunna vantar. Propellerkeps. Färdigklädd. Två klubbkompisar på plats. Magnus och Cecilia. Som uppvärming joggar jag ett knappt varv på tartanbanan tillsammans med Magnus.

Uppställning på startlinjen. 3-2-1 sedan är vi iväg. Först ett och ett halvt varv inne på tartanen. Hur snabbt ska jag starta? Har jag en plan? Förhoppning på sluttid på 3.45? Definitivt under 4 timmar? Dagsformen får bestämma. Benen känns rätt så lätta under de första kilometerna. Kommer igång bra. Hamnar på ett 5.20 tempo som känns bra. Rejäl motvind ut genom Nydala och runt Lindängen. Klädseln känns perfekt och skönt med vantarna på i början. Men de åker av och fästs i byxlinningen när vi vänder tillbaka i medvinden och solen i ryggen efter 7 km. Härlig känsla i steget och skorna känns riktigt bra. Härligt att vara igång på årets första mara. 53.18 på första milen med ett snitt på 5.20. Hade nog inte räknat med att det skulle gå så pass fort första milen. Magen känns bra och gelen (var 5:e km) tas emot väl.

Ut på andra varvet och scenariot är detsamma gällande motvind, sol och medvind. En kissepaus vid 17 km stjäl ca 45 sekunder, men lättnaden i blåsan gör att de sekunderna rätt så snart ges tillbaka i form av ett lättare steg. 53.46 på andra milen innebär bibehållen fart. Och kroppen känns bra. Det är kul att spinga. Härliga hejarop från funktionärerna när jag varvar andra gången. Redan mer än halva loppet avklarat. Och solen skiner. Och det blåser. Motvind ut och medvind hem. Känner mig upprymd på tredje varvet. Tredje milen på 54.58. Har tappat en minut i fart mot andra milen. Inget alarmerande. Dock börjar jag känna mig lite utpumpad i hälsenor och vader. Skorna börjar kännas lite “platta”. Var jag inte redo för tunnare skor? På andra halvan av tredje varvet skönjer jag Cecilia framför mig och jag äter sakta in hennes försprång. Det ger mig lite styrka. Men hon är idog och jag är precis uppe i ryggen på henne inför sista varvningen.

Ut på sista varvet. Motvinden slår emot mig med full kraft. Det här är jobbigt. Cecilia tuffar på oförtrutet och det känns som vinden får mig att stå still. Det känns som att det går väldigt sakta och jag har två kilometer som går strax över 6 minuter. Men inte värre i alla fall. En kissepaus till efter 37 km precis när jag vänt tillbaka i medvinden. Inser nu att jag inte har en chans att nå Cecilia men jag trummar på hyfsat likväl. Räknar ner kilometerna och fjärde milen hamnar på 58.26. Mäktar med att hålla farten uppe de sista 2 kilometerna som går på 5.29 respektive 5.33. Skönt att svänga in på tartanen! Ingen spurt precis, men kostar på mig en piruett strax innan mållinjen. Sluttid på 3.52.41. Total medelfart 5.31 min/km. Faktiskt min snabbaste mara sedan två år tillbaka. Gubben verkar ju faktiskt kunna sprattla lite igen!

Det hela resulterade i en andraplats i min klass M60, vilket även innebar en silverplakett i VDM för Skåne. Hederspris i form av en pannbandskeps i mina favoritfärger. Gult och blått. Färgerna som gäller både för Sverige och för Davos! Ett stort tack till Heleneholms IF som återigen fixar ett maratonlopp som heter duga, med både motvind och medvind. Härliga hejarop från funktionärer och en god fika innan en välförtjänt prisutdelning!