Lejonbragdens nya bana
Lejonbragden, Sveriges äldsta 100-kilometerslopp, har traditionellt gått genom kvarter och parkområden kring universitetsområdet och kring stadsdelen Östra Torn i Lund. Sedan första loppet 1984 har Lund växt och förändrats, och Lejonbragden förändras med den.
Sedan 2022 sträcker sig banan genom ännu nordligare stadsdelar, där nya spännande parker och stadsdelar börjar ta form. Vi rör oss främst runt Norra Fäladen samt en liten bit in på Brunnshög, som fortfarande är under uppbyggnad medan loppet pågår.
Även om banan är dragen längs nya områden känner gamla bragdlöpare igen karaktären av en dubbelslinga, två loopar på 5 kilometer på vardera sida om en central depå, som också är start och mål. Båda looparna är medurs.
Banan går till största del genom parker och längs bostadskvarter, vilket gör att underlaget till största del är asfalt på gång-cykelvägar (fortsättningsvis kallat gc-väg), med ett par inkilade sträckor av park- och grusväg.
Stigningen är totalt cirka 57-60 meter, med den högsta punkten allra östligast nära MAX IV, och den lägsta punkten allra västligast i Sankt Hans Koloniområde.
Banan är kontrollmätt 2022-02-20 och 2022-02-22 av förbundsbanmätare Per Månsson. Banan är kontrollerad i enlighet med Svenska Friidrottsförbundets, SvFIF:s, tävlingsregler. Banan har den korrekta längden och underlaget är att beteckna som blandat, cirka 15% är grusväg.
START 0-1 km
Startsegmentet är separat från varvslingan och börjar från norra sidan av Scoutstugan i Borgarparken på gång-cykelväg (gc-väg). Genom att separera starten minskar risken för trängsel vid alla tre starter.
Den breda gc-vägen ger generös plats för startklungan att formera sig. När du gjort ditt första varv kommer du in på slingan “som vanligt”, startsträckan springs bara en enda gång.
Under de första 2-300 meterna har du efter några varv möjlighet att möta löpare från andra hållet. Läge för hälsning och high five!
Vägen passerar Utsättaregrändens gröna Oval, där det ibland spelas cricket. Du fortsätter rakt fram tills banan når en T-korsning, och svänger vänster, rakt norrut.
Här följer en ny raka med falsk flatsträckning genom bostadsområdet norrut, mot en gc-tunnel, följ samma gc-väg på vänster sida och norrut.
1-2 km
Precis efter gc-tunneln håller vi först vänster och fortsätter sedan norrut igen. Vid km 1,3 passeras en enklare chikan höger-vänster, och vi når staden Lunds norra gräns.
Där tar du höger och fortsätter förbi längs med åkerfälten, följer gc-vägen i en vid båge mot sydost.
Vid Km 1,7 viker vi in till vänster på grusvägen Fäladskurvan, som tar oss i en vid båge runt Tjurbackarna. Ett populärt lokalt mountainbikefäste.
2-3 km
När du närmar dig motorvägen E22 viker du ner och tar dig genom tunneln till den nyutvecklade stadsdelen Brunnshög. Du springer rakt upp mot MAX IV-laboratoriets västra fasad, men följer grusvägen upp till höger. Efter träden får du syn på Tjurbackarna igen på din högra sida,
Vi stampar vidare upp från grusvägen och viker in vänster på den asfalterade och lättlöpta Vektorgatan. Efter drygt 150 meter viker den av mot höger, där du går upp på gc-vägen.
🔺Du passerar längs en av infarterna till MAX IV. Det är lördag, du har företräde, och sikten är god - men man vet aldrig om energiska forskare kör experiment över helgen, så håll uppsikt i trafiken!
3-4 km
Kort därpå kommer vi fram till Odarslövsvägen där vi direkt tar höger (sydväst). Här är banans högst punkt. Fin gc-väg tar dig vidare sydväst. Har du tur får du syn på en av Lunds omtalade spårvagnar på din vänstra sida.
🔺Cirka 120 meter fram viker du av från Odarslövsvägen och snett in till höger på Brunnshögsvägen. Den första biten är en skröplig betongväg, som är en liten rest av Sveriges första motorväg Autostradan. Nu är den nästan bilfri, fyrhjulingarna dundrar förbi på E22:an ett stenkast bort istället.
Vi svänger av till höger på gc-väg, och kommer ut västerut via en tunnel under E22:an, tillbaka mot stadsdelen Norra Fäladen.
🔺Vägpassage över Klosterängsvängen, cirka hundra meter från motorvägstunneln, precis innan km 4. Fotgängare har företräde men se upp för trafiken!
4-5 km
Efter vägövergången följer en bred raksträcka på gc-väg längs kvarteren i Kämnarsrätten. Här sluttar den falska flatsträckningen till vår fördel någon grad. Du kan ta snabba, lätta steg.
Följ gc-vägen hela vägen fram till T-korsningen, där tar du höger, och strax därefter vänster och rundar kvarteretDelphis norra del. Här kan du passa på att göra en high five med mötande löpare igen!
En svag vänstersväng runt kvarteret följs av en skarp höger in i en lummig allé, som strax tar oss in via en skarp höger-vänster-chikan till depån i målområdet för varvning.
5-6 km
Här möter du löparna som kommer in mot mål från västra slingan och ni delar depåns service: energi, dryck, toaletter, dropbagförvaring, med mera. Området är tillgängligt för egen support, publik, och här sker varvning och målgång.
När du lämnar depån springer du över tidtagarmattan och rakt in i den mäktiga allén av lindträd.
🔺 Se upp för mötande löpare från västra loopen. De kan vara på väg in mot mål på sitt sista varv. Oavsett vilket håll du kommer från: håll alltid till vänster i allén och klappa fram de löpare som spurtar mot målgång!
När vi kommer ut ur allén tar vi vänster, följt av en högersväng. Vi fortsätter på denna gc-väg under en gc-tunnel in mot Sankt Hans rekreationsområde. På vägen dit dit passer vi St:Hansgården, och tar upp till höger mot Backaskolan. Vi följer längs med parkens gräns mot bostadsområdet.
6-7 km
Vi fortsätter längs St:Hans nordligaste gräns mot bostadsområdet Annehem men slipper tampas med extrema höjdmeter på kullarna där det fina loppet St:Hans Extreme går. Du behöver inte se upp för frisbees, discgolfspelarna är ansvarsfulla och har bra uppsikt.
Efter ett par hundra meter i lummig parkskugga svänger banan höger (nord-nordväst) in på St:Hans koloniområde och blir grusstig. Det strosar hästar och får som betar i hagarna.
7-8 km
Efter en kort men ettrig backe tar vi oss ut från koloniområdet och hagarna och in i de nordostliga delarna av stadsdelen Annehem på fin gc-väg. Strax passeras Muskötparkens grönska på snällt slingrig bana, som vi fortsätter hålla oss på.
🔺Vägövergång vid km 7,6. Fotgängare har företräde men ha uppsikt på trafiken.
Vi fortsätter på samma gc-väg, och kommer återigen till utkanterna av Lunds stadskärna med åkrar och fält på vår vänstra sida. Gc-vägen leder oss i en vid båge högerut (sydost).
8-9 km
Vi rör oss söderut. och efter ett par hundra meter närmar vi oss en gc-tunnel under landsvägen mot Stångby. För att komma ner i tunneln följer vi asfalten i en båge, och genar inte på den lilla smala grusstigen eller upptrampade stigen. Samvetet vilar på dina axlar.
Direkt efter gc-tunneln tar vi vänster (norrut) och följer banan i en båge åt höger (nordost).
Strax kommer en av de många rakorna där det går att hålla relativt hög, stadig fart.
Precis innan km 9 kommer du till en T-korsning vid en hundrastplats och viker höger (söderut). Efter cirka hundra meter lämnar vi grönområdet och korsar rakt över en gc-väg.
9-10 km
Välkommen till kvarteren runt Sakförarevägen! Här finns en lekplats på vänster sida, här lever människor nära vår bana så spring hänsynsfullt. En höger- följt av en vänstersväng senare kommer vi ner genom en gc-tunnel under Norra Gränsvägen. Här möts vi av ännu en raksträcka som ger dig möjligheten att springa på stabilt.
Ett par hundra meter senare svänger vi höger och tar oss runt Fäladsskolan. När vi kommit runt den ser vi Fäladstorget skymta på höger sida, men vi följer i en chikan med vid vänstersväng följt av en skarp höger och en vänster igen tillbaka in mot slutspurten genom den lummiga allén.
Väl inne under lindträden är det 155 meter kvar till depån i målområdet. Här kan du passa på att göra high five med mötande löpare igen. Och när du är på väg in mot mål på ditt sista varv, ge järnet!
🔺Håll alltid till vänster när du möter löpare från andra hållet!